תביעות נזיקיות בין בני זוג

בהליך הגירושין מתנהלים דין ודברים בין בני הזוג בעניינים משפטיים שונים כגון חלוקת הרכוש, זמני השהות ומזונות הילדים. לצד אלו, ישנם מקרים בהם קיימת גם עילה להגשת תביעה נזיקית נגד בן או בת הזוג. כך למשל, תביעה לפיצויים בגין סרבנות גט או תביעת לשון הרע בשל הכפשות שמפיץ מי מהצדדים כלפי האחר. כמו כן, במצבים של אלימות פיזית או נפשית, ניתן להגיש תביעה לפיצויים נגד בן הזוג האלים.

תביעות נזיקיות בין בני זוג

תביעה נזיקית היא תביעה לפיצוי כספי בגין נזק שנגרם לנו על ידי צד שלישי. כך, אם נפגענו בשל נפילה במדרכה, נוכל לתבוע את הרשות המקומית ואם ניזוקנו מטיפול רפואי רשלני, נגיש תביעה נגד המוסד הרפואי. בנסיבות מסוימות, גם בני זוג יכולים להגיש תביעה נזיקית האחד כנגד השנייה ולרוב, זה יקרה במסגרת הליך גירושין או זמן מה לאחריו. תביעות אלו נדונות בבית המשפט לענייני משפחה, אשר הכיר לאורך השנים בזכותם של בני זוג לקבל פיצוי כספי בגין נזקים שונים שנגרמו להם על ידי בן הזוג.

אנו נתייחס להלן לשלוש תביעות שכאלו:  סרבנות גט, הוצאת לשון הרע ותביעה בשל התעללות. בדרך כלל, כאשר רוצים להגיש תביעה נזיקית, פונים לעו"ד נזיקין. אולם כאן, מכיוון שאין המדובר בתביעה נזיקית רגילה בין שני זרים, אלא בין בני זוג, יש לקבל ליווי משפטי של עו"ד גירושין המתמחה גם בתביעות נזיקיות בין בני זוג.

תביעה נזיקית בגין סרבנות גט

גט יינתן בהסכמה, כאשר מבחינה הלכתית, הבעל הוא זה שנותן את הגט והאישה היא שמקבלת אותו. סרבנות גט שהנה סירוב של צד אחד להתגרש, פוגעת בצד המבקש לסיים את נישואיו וכובלת אותו בהם. כאשר הבעל הוא זה המסרב לתת גט, יש לכך השלכות חמורות על האישה. אם תקיים קשר זוגי חדש, היא עלולה לאבד את זכותה לקבל מהבעל מזונות אישה ואם תביא לעולם ילד מגבר שאינו בעלה, הוא עלול להיחשב כממזר. כאשר האישה מסרבת למתן גט, לא תהיינה השלכות שכאלו על הבעל, אך באופן אבסורדי הוא עשוי להיות מחויב בתשלום מזונות אישה עד אשר בת הזוג תסכים לקבל את הגט.

לאור זאת, בתי המשפט לענייני משפחה מכירים בסרבנות גט כעילה נזיקית וכך, מסורבי גט יכולים להגיש תביעה נגד בן הזוג הסרבן בגין שלילת חירותם. מדובר בתביעה הנסובה בעיקר על נזק נפשי של פגיעה בכבוד האדם ובזכות לקיים חיי זוגיות ומשפחה. כמו כן, במקרים מסוימים, בפרט בקרב הציבור הדתי, סרבנות גט יכולה לגרום לאובדן הסיכוי להינשא בשנית ולהביא ילדים לעולם. מכיוון שמדובר בעיקר בנזק לא ממוני, שיעור הפיצויים משתנה מאוד בהתאם לנסיבות המקרה ובעיקר במניעים לסרבנות הגט ובמשכה.

הוצאת לשון הרע בין בני זוג

סוג נוסף של תביעות נזיקיות בין בני זוג הוא בגין הוצאת לשון הרע. הליכי גירושין יכולים להיות טעונים וסוערים מאוד ובמקום לנסות להיפרד בטוב, מנהלים הצדדים מלחמת הכפשות. במסגרתה, הם מפרסמים דברים פוגעניים זה על זו ברשתות החברתיות ומכפישים אחד את השנייה בפני בני משפחה, חברים ואף בפני קולגות לעבודה. ישנם גם מקרים חמורים של הגשת תלונת שווא במשטרה, לרוב מצד נשים בטענה שבן הזוג אלים כלפיהן ו/או כלפי הילדים. כל אחד מן המעשים האלו יכול לגרום לתחושת השפלה וביזוי ולפגיעה בשם הטוב. מלבד הנזק הנפשי שבכך, אף יכול שייגרם לנזק כלכלי, כאשר נפגע המוניטין המקצועי של מי מהצדדים בעקבות פרסומיו של בן הזוג.

נדגיש, כי דברים שנאמרו על ידי בני זוג במסגרת ההליך המשפטי עצמו, למשל בכתבי הטענות או בדיונים בערכאות, לא יוכלו לשמש עילה לתביעת לשון הרע. אולם כל פרסום פוגעני אחר שאינו מוגן בחוק, כמו אלו שהוזכרו לעיל, חושפים בהחלט את בן הזוג שפרסם את הדברים לתביעה. זהו גם המקום להזכיר כי הוצאת לשון הרע היא עילה משפטית ייחודית המאפשרת לקבל פיצוי כספי גם ללא הוכחת נזק, דבר אשר עשוי להגדיל את הסיכון לתביעה שכזו בין בני זוג.

התעללות פיזית או נפשית

 לצערנו, ישנם לא מעט זוגות אשר מערכת היחסים ביניהם כללה אלימות פיזית ו/או נפשית. לעיתים מדובר באירוע חד פעמי ולעיתים בדפוס התעללות מתמשך. כמובן שהמענה המיידי במקרים אלו חייב להתמקד בהרחקת בן הזוג המתעלל, לרבות צו הרחקה וצו הגנה ומעורבות מלאה של המשטרה ובתי המשפט. לאחר דאגה לביטחון הפיזי של בת הזוג (או אם מדובר במקרה הפוך, אז בטחונו של בן הזוג) ופתיחה בהליך גירושין, אפשר לבחון את האפשרות של הגשת תביעה נזיקית נגד בן הזוג הפוגע.

במסגרת התביעה, ניתן יהיה לדרוש פיצוי כספי בגין כל הנזקים שנגרמו לאישה בשל התעללות בן הזוג כגון: הוצאות של טיפולים רפואיים, לרבות טיפולים פסיכולוגיים, הפסדי השתכרות בשל אובדן כושר עבודה לאור הטראומה מהאלימות שעברה ופיצוי בגין הנזק הנפשי. ברור מאליו כי כל סכום שייפסק לבת הזוג לא ימחק את החוויות הקשות שעברה, אך הוא יכול להקל עליה להשתקם ולהמשיך בחייה לעתיד טוב יותר.

רוצים לקבל ייעוץ משפטי?
יש לכם שאלה דחופה?

עוד בנושא

חלוקת זמני שהות
חלוקת זמני שהות

בגירושין עם ילדים, חלוקת זמני השהות היא אחת הסוגיות החשובות ביותר. היא זו שתאפשר לכל אחד מבני הזוג להמשיך לבנות

קרא עוד »
דילוג לתוכן