בני משפחה ובפרט הורים, מסייעים לא פעם לילדיהם בסכומי כסף משמעותיים. למשל, לצורך רכישת דירה, מימון לימודים או עזרה בהוצאות החתונה. עד כאן נשמע מצוין, אבל לא פעם, ההורים רואים בסיוע כהלוואה אותה הם מצפים לקבל חזרה, בעוד שהילדים סבורים שמדובר במתנה. מכאן, הדרך לסכסוך משפחתי ומשפטי קצרה מאוד. כדי להימנע מתרחיש שכזה, יש לערוך הסכם הלוואה בין בני משפחה בעזרת עו"ד מומחה.
עזרה כספית מההורים
הורים תמיד רוצים לעזור לילדיהם, זה טבעי ובמציאות שבה אנו חיים, של יוקר מחייה כל כך גבוה, העזרה הזו היא חיונית יותר מתמיד. על פניו נראה שמדובר בסיטואציה מאוד פשוטה, הורה מעביר סכום כסף מסוים לילד שלו כדי לסייע לו, אולם לעיתים קרובות, כוונות הצדדים במצב הזה הן שונות לחלוטין. ההורה מצידו רואה בסכום שהעביר כהלוואה שתוחזר לו ואילו הילד רואה בכספים שקיבל כמתנה. המצב מסתבך עוד יותר בעת גירושין, כאשר ההורה אשר סייע לבנו או לבתו, אינו מעוניין שחלק מהכסף שנתן יישאר אצל בן הזוג במקרה של פרידה.
עריכת הסכם הלוואה בין בני משפחה מבהירה ללווה כי מדובר בהלוואה, היא מבטיחה את כספו של המלווה וכן, מונעת אי הבנות וסכסוך על רקע זה. נדגיש, כי אנו מתייחסים במאמר זה לסיטואציה של הורים המסייעים כספית לילדיהם, משום שהיא הנפוצה ביותר, אך הדברים שנאמר כאן רלוונטיים מאוד גם אם מדובר בבני משפחה אחרים, כמו למשל באחים המלווים כסף זה לזה, בדוד שמסייע כספית לאחיין שלו וכיו"ב.
מתנה או הלוואה
חשוב להבין כי מבחינה משפטית, כאשר בני משפחה נותנים דבר מה אחד לשני, מדובר במתנה, אלא אם נערך חוזה הקובע במפורש אחרת. כלומר, כל עוד אין הסכם הלוואה בין הצדדים, מבחינת החוק, אב הנותן כסף לבנו נתן לו מתנה. לכן, אם בהמשך הדרך יתברר כי ההורה מצפה לקבל את כספו בחזרה והילד לא יכול או מסרב להחזיר לו, עלול להיווצר כאן סכסוך משפטי מאוד לא נעים, לצד הפגיעה הרגשית ביחסים. לכן, הורה שרוצה לעזור לילד שלו, אך במקביל להבטיח שכספו יחזור אליו, כמו גם כל בן משפחה שמעוניין לסייע לקרוב שלו, כדאי שיפנה לעו"ד אשר יערוך עבור הצדדים חוזה הלוואה בתוך המשפחה.
אנו מבינים כי כאשר מדובר במשפחה בכלל וביחסים קרובים של הורים וילדים בפרט, קשה לחשוב על פנייה לייעוץ משפטי ובטח על עריכת הסכמים. זה נראה קר ומיותר שהרי בין הצדדים יש אהבה ואמון. אולם חשוב לזכור שכסף הוא מקור מרכזי לסכסוך בין אנשים וללא עריכת הסכם הלוואה מסודר, יש סכנה ממשית לפגיעה עמוקה בקשר, למצוקה כלכלית שההורה עלול להיקלע אליה וכן, למרבה הצער, גם למאבק משפטי.
הסכם הלוואה בין בני משפחה
כאמור לעיל, כל עוד אין הסכם הקובע אחרת באופן ברור, כל דבר מה שנותן הורה לילד שלו, נחשב על פי הדין כמתנה. המשמעות היא כי ללא חוזה הלוואה בין בני משפחה המבהיר כי מדובר בהלוואה ומפרט את תנאי ההחזר שלה, החוק רואה בכסף שהעביר הורה לילד שלו כמתנה, גם אם זו לא הייתה כלל כוונתו. בסיטואציה רגישה שכזו רצוי מאוד לא להותיר מקום לאי הבנות ולאי הסכמות בין הצדדים ולערוך הסכם הלוואה באמצעות עו"ד.
החשיבות של עריכת חוזה שכזה באה לידי ביטוי מובהק במקרה של גירושין ונמחיש זאת בדוגמה הבאה. אב רצה לעזור לבתו הנשואה לרכוש דירה עם בן זוגה והעביר לה לצורך כך סכום כסף, אך לא נערך כל הסכם בין הצדדים. כעבור כמה שנים בני הזוג החליטו להתגרש. במצב זה, רצה האב לקבל את כספו חזרה, אולם הבעל מצדו טען שהסיוע של האב היה מתנה ולא הלוואה ולכן סירב. לו היה נערך חוזה הלוואה בין בני משפחה, הרי שלא הייתה יכולה להיות מחלוקת כי מדובר בהלוואה ולא במתנה. כמו כן, ניתן היה לקבוע במסגרת ההסכם כי בעת גירושין על בני הזוג יהיה לפרוע את ההלוואה באופן מיידי כך שבן הזוג לא היה ממשיך ליהנות מכספי האב.
ייעוץ וליווי משפטי
עריכת הסכם הלוואה בין בני משפחה דורשת מומחיות משפטית וניסיון מקצועי נרחב בדיני משפחה. על כן, יש לפנות בעניין זה לעו"ד שזהו תחום עיסוקו והוא ינסח עבור הצדדים הסכם מקצועי, מפורט, הנותן מענה לכל צורך ומותאם לנסיבות המקרה שלהם. במסגרת חוזה זה, יש להתייחס בין היתר למתן בטוחות להחזרת ההלוואה וקביעת תנאי הפירעון שלה. כמו כן, אם מדובר על בני זוג, ההסכם יעגן מה יהיה דין ההלוואה במקרה של גירושין או פרידה של ידועים בציבור וכך ניתן יהיה למנוע סכסוך בין המלווה ללווים וכן בין בני הזוג עצמם, במסגרת חלוקת הרכוש ביניהם.
עוד נאמר, כי היות שאין המדובר באנשים זרים המתקשרים בחוזה, אלא על בני משפחה שאוהבים זה את זה, עורך הדין המטפל בהסכם ההלוואה, צריך לנהוג ברגישות המתאימה. כלומר, עליו להבטיח כי ההסכם יעניק לכל צד את ההגנה המשפטית הטובה ביותר ובד בבד, לנהל את השיח בחדר באווירה טובה ובסבלנות רבה, תוך שהוא זוכר כי עסקינן בבני משפחה והקשר ביניהם הוא הדבר החשוב ביותר.