ניכור הורי – מה זה ואיך מתמודדים עם הנושא?

אם הילד שלכם שינה באופן קיצוני את יחסו אליכם, אם הוא נרתע מכם ולא רוצה בקשר, יכול להיות שהוא עובר ניכור הורי. זהו דפוס התנהגות המתרחש בקרב זוגות בהליך גירושין, בו הורה אחד מסיט באופן שיטתי את הילד נגד ההורה האחר במטרה שהקשר ביניהם יתנתק.
ניכור הורי גורם לנזקים עמוקים לילד המלווים אותו לא פעם גם כאדם בוגר ופוגע עמוקות בקשר בין ההורה המנוכר לילד. חשוב לדעת כי יש כלים משפטיים להתמודדות עם ניכור הורי ולכן כדאי לפנות לייעוץ משפטי של עו"ד גירושין.

מה זה ניכור הורי?

ניכור הורי מתרחש כאשר ילד מבטא פחד או בוז כלפי הורה אחד עד כדי סירוב קשר עמו וזאת בשל הסתה של ההורה האחר. נדגיש, כי לא מדובר במקרה חד פעמי אלא בהתנהגות שיטתית וכי ההורה המנוכר לא עשה דבר המצדיק את הרחקת הילד ממנו. ההסטה יכולה להיות אקטיבית או פסיבית.
כלומר, ההורה המנכר יכול להעביר מסר בקול ברור או דווקא להסית על ידי חוסר התייחסות, התעלמות ממש, לדברים מסוימים שנאמרו או קרו אצל ההורה האחר.
בתי המשפט לענייני משפחה מניחים כי כל ילד זקוק לשני ההורים שלו כדי לגדול בביטחון ומתוך תחושה של יציבות. לכן הם רואים בניכור הורי כתופעה חמורה מאוד שיש לנסות ולמנוע אותה וכמובן לעצור אותה כאשר היא מתרחשת.
חשוב לומר, ההורה המסית מבקש לחזק את הקשר שלו עם הילדים ולהביא לניתוק הקשר שלהם עם ההורה המנוכר כדי לפגוע בו. אולם, המציאות מלמדת כי ניכור הורי פוגע קודם כל בילדים וכי יש לו השלכות מרחיקות לכת על חייהם בהווה ובעתיד, עם או בלי קשר ליחסיהם עם ההורה המנוכר. כמו כן, בסופו של יום, גם היחסים של ההורה המסית עם הילדים נפגעים כתוצאה מהניכור ההורי בשל חוסר אמון ותלות לא בריאה.

פגיעה נפשית בילדים

אם זוגות מתגרשים היו פונים לפסיכולוג, סביר להניח שהעצה הראשונה שהם היו מקבלים היא לא לערב את הילדים בסכסוך שלהם.
כלל זה מאפשר להורים להפריד בין הזוגיות שהסתיימה להורות שממשיכה ולהעניק לילד שגרת חיים חדשה ויציבה למרות הגירושין. חשוב לזכור כי ילדים רבים לוקחים על עצמם את האחריות לפרידת ההורים ומרגישים שהם צריכים לקחת צד בסכסוך. על כן, חשוב להקפיד על ההפרדה הזו בין משבר הנישואין לבין הילדים. ניכור הורי עושה בדיוק את ההפך. הוא שומט את הקרקע מתחת לרגלי הילדים והופך אותם לכלי מלחמה בין ההורים שלהם.
הפסיכולוגיה מתעדת את הנזקים החמורים של ילדים אשר חוו ניכור הורי וביניהם: קושי ביצירת קשרים חברתיים, חוסר ביטחון, כוחניות, חוסר סבלנות ועוד. הילד אשר הופך בעתיד למבוגר יכול להמשיך ולשאת איתו את המטענים הרגשיים הללו ולפתח חרדה חברתית ודיכאון. כמו כן, תופעה רווחת היא תחושה של חוסר אמון בזוגיות ובמערכות יחסים בכלל עקב החשיפה בשלב מוקדם כל כך בחיים לשקרים ומניפולציות רגשיות.

ניכור הורי
רוצים לקבל ייעוץ משפטי?
יש לכם שאלה דחופה?

עוד בנושא