תלונות שווא בגירושין – דרכי ההתמודדות וההליך המשפטי מאחוריהן

תכנון אסטרטגי הוא הכרחי בהליכי גירושין אך הגיעה העת לומר זאת בבירור: הגשת תלונת שווא אינה מהלך לגיטימי. היא חציית קו מוסרי וחוקי ואסור לתת לה יד. מה שהיה בעבר תופעה נדירה, הפך היום לפרקטיקה שכיחה מאוד משני הצדדים ולא נראה שהיא בדרך להיעלם. מדוע זה קורה? מהן ההשלכות האפשריות ולמה חשוב כל כך לקבל ייעוץ משפטי בסיטואציה זו?

תלונות שווא בגירושין

בעל ואישה נמצאים בתחילתו או במהלכו של הליך גירושין. יום אחד, אשר יתברר כחשוך ביותר עבור בן הזוג, מחליטה בת הזוג להגיש נגדו תלונה במשטרה בטענה כי הוא אלים כלפיה. לעיתים גם עולה טענה של אלימות כלפי הילדים. מדובר בתלונת שווא אשר אין לה כל שחר והמניע העומד מאחוריה יהיה בדרך כלל ניסיון לקבל יתרון כלשהו על בן הזוג בהליך הגירושין, דבר אשר לרוב אינו קורה לאחר שהאמת מתגלה. לעיתים, מגישה האישה תלונה כוזבת כחלק מדפוס של ניכור הורי ולעיתים זהו רצון לפגוע בבן הזוג כסוג של נקמה.

מהרגע הזה והלאה, נאלץ הבעל להתמודד עם החשדות שהועלו נגדו, לא רק במסגרת חקירות משטרה אלא גם מצד סביבתו. ההשלכות יכולות להיות מרחיקות לכת מכל היבט, פלילי, חברתי, מקצועי ויחסיו עם הילדים יכולים להיפגע מאוד כתוצאה מכך. נבהיר כי ישנם כמובן מקרים בהם הבעל מגיש תלונה כנגד אשתו וגם זו יכולה להסב לה נזק, אין ספק בכך, אולם מכיוון שבמרבית המקרים התלונה מוגשת על ידי בת הזוג, אנו מתייחסים למצב זה.

על שכיחותה של התופעה

הליכי גירושין מטבעם הם מורכבים, מבחינה משפטית ורגשית. היצרים בשמיים ולכל אחד מבני הזוג יש את האינטרסים שהוא רוצה לקדם בהליך המשפטי. אולם נדמה שבשנים האחרונות נחצה קו אדום. בעבר, מקרים של תלונת שווא בגירושין היו חריגים אך היום מדובר בעניין ממש יומיומי וכל עורך דין לגירושין עלול למצוא את עצמו מייצג מי מהצדדים בסיטואציה כזו. בשעה ששכיחותה של התופעה הזו רק הולכת וגדלה עולה השאלה איך דבר כזה מתאפשר.

ובכן, מסתבר שבקלות רבה. מדוע? משום שבישראל לא מעמידים לדין פלילי נשים המגישות תלונת שווא כנגד בן הזוג על אף שמעשה זה הוא עבירה פלילית שדינה מאסר. כלומר, המשטרה סוגרת את תיק החקירה נגד הבעל מתוך הבנה כי התלונה שהגישה בת זוגו היא כוזבת אך למרות זאת לא נוקטים בשום סנקציה פלילית כלפיה. כל עוד זה המצב, הרי שאין שום דבר המונע מתופעה זו להמשיך ולהתקיים, על כל ההשלכות ההרסניות שהיא מביאה איתה, כפי שנפרט כאן.

מהן ההשלכות של תלונת שווא בגירושין?

ראשית כל ישנו הפן הפלילי. כאשר מוגשת תלונה על אלימות נגד הבעל, המשטרה נוהגת להוציא צו הרחקה המונע ממנו להיכנס לביתו ולהתקרב לבת הזוג ולילדים. כמו כן הוא חשוף להליכי מעצר ולכתב אישום, כמו כל אדם אחר אשר נפתחת נגדו חקירה במשטרה. ידוע לכולנו ומצער עד מאוד כמות המקרים הקשים של אלימות במשפחה. מצב זה מוביל לעיתים את המשטרה לקחת את דבריה של האישה המתלוננת כמובנים מאליהם, כאמת מוחלטת ולפעול באופן מיידי נגד הבעל. לאור ריבוי המקרים של תלונות שווא בגירושין, ראוי כי המשטרה תנקוט במשנה זהירות במצבים אלו ותבחן היטב האם מדובר בדברי אמת או בתלונה שקרית.

שנית, בשלב הראשוני לפחות, עד אשר האמת יוצאת לאור, יכולה תלונת שווא להשפיע על זכויות המשמורת של הבעל על הילדים. בדומה למשטרה, גם רשויות הרווחה ממהרות לעיתים להסיק מסקנות מתוך מטרה להגן על קורבנות אלימות אך ללא בחינה אמיתית של הדברים והנפגעים העיקריים מכך הם הילדים. משמעות נוספת של תלונות שווא בגירושין היא הפגיעה בשמו הטוב של הבעל, בקרב משפחתו, חבריו ואף במקום העבודה. לכך יכולות להיות השלכות משמעותיות מאוד, חברתיות וכלכליות כאחד אשר לעיתים אף מצדיקות הגשת תביעה נזיקית נגד בת הזוג.

מה אפשר לעשות?

אם הוגשה נגדך תלונת שווא או שאתה חושד שזה עשוי לקרות, אל תקל בכך ראש. יידע מיידית את עורך הדין שלך על מה שקורה ואם אינך מיוצג, זה הזמן לשכור את שירותיו של עו"ד גירושין. הוא ינחה אותך כיצד לפעול מעתה ואילך, למשל על ידי תיעוד הודעות ווצטאפ ושיחות בינך לבין בת הזוג, כדי למזער את הנזק הצפוי מתלונת שווא ואולי אף למנוע אותו מראש.

היה ותוזמן לחקירה במשטרה, אופן ההתנהלות שלך בה הוא קריטי ולכן אתה זקוק לייעוץ משפטי. עורך הדין ילווה אותך, יסביר מה אתה צפוי להישאל ויעשה כל שניתן כדי להוכיח את חפותך ולהביא לסגירת התיק תוך זמן קצר. כמו כן, הוא יהיה אמון על שמירת הזכויות שלך בהליך הגירושין, לרבות בנושא זמני השהות של הילדים. בנוסף, יבחן אפשרות להגשת תביעת לשון הרע נגד בת הזוג, במסגרתה היא תידרש לשלם פיצוי כספי על הפגיעה בשם הטוב שגרמה בשל תלונת השווא שהגישה.

תלונות שווא בגירושין
רוצים לקבל ייעוץ משפטי?
יש לכם שאלה דחופה?

עוד בנושא

דילוג לתוכן